ØBOERE SYLTER BEDST
Samsø har sat sit markante præg på den danske syltetradition med øens suveræne grøntsager, unikke syltetradition og begavede håndværk. Øen, havet, historien og håndværket.
Hvis vi skal sige det kort, er det kernen i vores traditionsrige historie – og fundamentet for vores fleksible og nutidige fabrik.
Samsøs særlige placering midt i Kattegat har ikke blot skabt grobunden for øens uovertrufne afgrøder; den har også i høj grad præget vores håndtering af råvarerne og skabt den unikke syltetradition, hvis rødder går flere hundrede år tilbage. Fokuseret selvforsyning var således et nøgleord dengang – og tankesættet og råvarehåndteringen beriger stadigvæk vores produkter.
Danmarks eneste syltefabrik
Samsø er kendt for sine heldige kartofler og en lang række andre rodfrugter, grøntsager og bær i verdensklasse. Men Samsø huser også Danmarks eneste syltefabrik, der fortsat producerer og udvikler et bredt sortiment af syltevarer.
Så populært sagt høster vi, hvad andre sår, og får det bedste ud af øens afgrøder, der er kendt langt over landets grænser – og det gør vi blandt andet ved at kombinere gamle syltetraditioner med nye opskrifter, sammensætninger og krydderier.
UNIKT HÅNDVÆRK, LOKALE RÅVARER, MERE ANSVARLIGHED
Samsø Syltefabrik har gennem årene oparbejdet solid råvareviden og sublime håndværksmæssige kundskaber – begge dele kommer produkterne til gode. Og begge dele benytter vi hver eneste dag til at få det bedste frem i grøntsagerne og bringe de største smagsoplevelser frem til dit middagsbord. Vel at mærke på en ansvarlig måde.
Vi går således målrettet efter afgrøder dyrket på øen, og det gør vi både fordi de efter vores vurdering er blandt verdens bedste – og fordi nærhedsprincippet, og dermed det lokale valg, er det mest ansvarlige ud fra en miljømæssig synsvinkel.
Hvis vi løber tør for råvarer, eller hvis råvarerne til et givent produkt ikke avles på øen, vælger vi efter samme princip. Vi henter den højeste kvalitet, men vi vælger leverandører, der er placeret så tæt på Samsø som muligt. Med andre ord: Vi holder os så tæt på naturen og traditionen som muligt, og det afspejler sig også i vores holdning til tilsætningsstoffer som farvestoffer, e-numre og konserveringsmidler, som vi kun anvender, når de ikke kan undgås.
BRYGGET EDDIKE GIVER INGEN SURE MINER
Mange syltede produkter på markedet er baseret på kemisk fremstillet eddikesyre. Det bruger vi ikke på Samsø Syltefabrik – og det har vi aldrig gjort. Vi anvender kun brygget eddike, eller for at være mere præcis, ren gæringseddike fra De Jydske Eddikebryggerier. Det er et spørgsmål om tradition og kvalitet.
Som udgangspunkt er vores produkter også uden e-numre og konserveringsmidler, med undtagelse af syltevarer uden tilsat sukker, syltede græskar og gammeldags rødkål.
Med andre ord: Vores opskrift er i udgangspunktet helt enkel. Vi tager sæsonens afgrøder, tilsætter unikt håndværk, ren gæringseddike, vand, en knivspids salt og lidt sukker – men ingen sure miner. Dem fører vi nemlig heller ikke på fabrikken.
Tradition er forudsætningen for fornyelse
Samspillet mellem tradition og fornyelse er der, hvor magien opstår. Traditionen er det kendte, gedigne håndværk og de klassiske sylteprodukter, som vi altid vil producere og levere i høj kvalitet. Fornyelsen er spændende nye afgrøder, eksotiske krydderier og overraskende sammensætninger sat på glas. Og tit er det i mødet mellem det klassiske og det nyskabende, at tingene sker.
Et lille specifikt eksempel kan tjene som generelt billede på, hvordan vi arbejder med alle vores produkter. Eddike, sukker og salt er den simpleste sammensætning af ingredienser til en syltelage. På Samsø Syltefabrik ser vi anderledes på syltemetoden, og arbejder med forskellige smagsvarianter, som komplimenterer de gode råvarer til en spændende smagsoplevelse.
Og historien fortæller en hel del om, hvordan vi tænker tradition og innovation: Vi sylter for sjov, men vi tager det meget seriøst.
VI HAR JORD I HOVEDET
Nå, ja forstået på den måde, at vi går rigtig meget op i jordbundsforhold, Samsøs særlige muld, den lange høstperiode, havets unikke smagsaftryk på grøntsagerne og de forskelligartede jordtyper på øen.
Samsø har meget varierede jordbundsforhold, der spænder mellem fede, lerede jorde som vi kender dem fra Lolland – og sandede, lette jorde som de findes i Vestjylland. Det gør det lettere at placere grøntsagssorterne på lige netop den rigtige jord.
Samsø har desuden rekordmange solskinstimer, så vækstperioden er længere end andre steder i landet, hvilket giver grøntsagerne en dybere og mere aromatisk smag. Endelig giver Samsøs placering i Kattegat et udpræget kystklima med en længere, mildere sæson og langt færre frostskader til følge.