Historie - før og nu

I 1887 blev det første andelsejede mejeri bygget på Samsø og kendt som Trolleborg. Ligesom mange andre mejerier i Danmark lukkede det omkring 1960 – og bygningerne blev herefter købt af Dansk Andel Æggeeksport, der sorterede og solgte æg produceret på Samsø.

Men på grund af overkapacitet begyndte de også at sortere og sælge asparges avlet på Samsø. De asparges, der ikke kunne sælges i sæsonen, blev konserveret på dåse, og det blev begyndelsen på produktion af en række andre survareprodukter som f.eks. syltede agurker, rødbeder og marmelade.

I 1974 blev virksomheden, der nu var blevet omdøbt til Samsø Konservesfabrik, solgt til FDB (i dag COOP) samt en organisation af lokale grøntsagsavlere på Samsø.

I 1999 blev virksomheden købt af grovvarevirksomheden DLG som et fuldt ejet datterselskab. I 2013 ændredes navnet til Samsø Syltefabrik, og året efter blev der foretaget væsentlige investeringer i virksomhedens produktionskapacitet og bygningsmasse. I 2016 blev virksomheden købt af den nuværende hovedaktionær, kapitalfonden Erhvervsinvest.

Samsø Syltefabrik har fortsat stærke lokale rødder. Således er det stadig mange af de samme avlere, der tidligere var medejere, der i dag leverer grøntsager til virksomheden.

Samsø Syltefabrik er desuden en vigtig arbejdsgiver på Samsø med op til 70 medarbejdere i højsæsonen og yderligere 30 arbejdspladser i relaterede erhverv som transport og håndværksvirksomheder.

Samsø Syltefabrik har i dag et effektivt produktionsanlæg med stor fleksibilitet og kapacitet til at eksperimentere med nye råvarer, produktudvikling og alternative processer. Produkterne sælges både i virksomhedens egne brands såsom SAMSØ SYLTEFABRIK, samt i brands ejet af andre såsom, PRINCIP og ”SYLTET PÅ SAMSØ” og mange andre. Igennem historien har det altid været et af de væsentligste formål at promovere de lokale grøntsager fra Samsø. Således også i dag hvor der leveres ca. 5000 ton råvarer som f.eks. rødkål og rødbeder til fabrikken fra lokale avlere.

Ovenstående avisudklip: Samsø Egnsarkiv

Om erhvervsinvest

Erhvervsinvest investerer i mindre og mellemstore danske virksomheder i forbindelse med generations- og ejerskifter. Investorerne i Erhvervsinvest er blandt andet: Nykredit, AP Pension, Sparekassen Kronjylland, Middelfart Sparekasse, Spar Nord Bank, PFA og CW Obel. Se mere på erhvervsinvest.dk

Trolleborg Mejeri, 1894

Foto: Samsø Egnsarkiv

Trolleborg Mejeri, 1957

Foto: Aalborg Luftfoto/Det Kgl. Bibliotek.

Samsø Konservesfabrik

Trolleborg, 1974

Foto: Samsø Egnsarkiv

Samsø Syltefabrik

Trolleborg, 2016

Foto: Jeanette Philipsen